HJORTSHØJ PÅ VERDENSKORTET
Helikoptere flyver lavt hen over byen. Fodboldbanen over for Virupskolen er inddraget til landingsplads. Markerne ved Kristineborg bliver brugt til parkering og er stopfyldte med biler. Der er konstant mindst ti droner i luften som filmer og videooptager. Alle de store nyhedsbureauer er der: CNN, BBC, FOX News, The Guardian og vores egne TV 2, DR, Politiken, Jyllands Posten og et hav af mindre nyhedskanaler er også på pletten.
Byen vrimler med kendte folk fra nyhedsmedierne, både Kåre Quist og Clement Kjersgaard er blevet set nede i Brugsen.
Niels Schjeldahls nedlagte købmandsbutik er lavet om til pressecenter. Journalister fra hele verden vælter rundt imellem hinanden, på jagt efter gode historie, der kan uddybe eller supplere hovedhistorien.
Alle indfaldsveje til Hjortshøj er spærrede. Dog er Mejlbyvej åbnet to timer hver morgen fra klokken 6.00 til 8.00, men kun for transport af medicin, madvarer og lignende. Ansvaret for afspærring af byen er overdraget til Jægerkorpset. De har også ansvaret for de journalister, forskere og politikere der besøger Hjortshøj.
New York Times havde i går denne overskrift på forsiden af avisen:
Hjortshøj a small village in Denmark is the only corona-free zone in the world. How is that possible?
Det er den slags overskrifter, der får folk til at risikere livet for at komme til corona frie Hjortshøj. Byen, hvor skolen og børnehaverne, er åbne. Byen, hvor folk giver krammere til højre og venstre, sidder tæt sammen og ser film, går uden mundbind, danser kædedanse og giver kropsmassage til hinanden i Multihusets lokaler. Frisørerne klipper på livet løs og i Sundhedshuset behandler de store og små. Mens man udenfor byen ikke må besøge hinanden og højest må være tre sammen, og hvor alle skoler, uddannelsessteder og butikker er lukkede. Kun apotekerne er åbne, og det er problematisk, for et menneske kan ikke kun leve af piller og håndkøbsmedicin. Verdens befolkning er corona-pressede og leder desperat efter udveje.
Det er en vanskelig opgave for Jægerkorpset at holde fremmede væk fra byen. Opfindsomheden er stor for at komme forbi afspærringerne. For fire dage siden forsøgte en ung mand fra Horsens at komme ind til Hjortshøj gennem kloakrørene. Iført våddragt var han startet helt nede ved Egå Gymnasium. Han havde gået i lort til knæene gennem Egå; men måtte opgive, da han nåede op til Hjortshøj Stationsvej.
Han var ellers velforberedt; men han kunne ikke vide – for det står ingen steder – at entreprenøren, som havde etableret kloakkerne, var løbet tør for kloakrør med stor diameter, da de nåede til Stationsvej, og derfor måtte gå ned i en væsentlig mindre størrelse; så lille, at manden fra Horsens ikke kunne komme videre. Da han opgav og kom op på Mejlbyvej fik Jægerkorpsets schæferhunde hurtigt færten af ham, selv de hunde med en knap så god lugtesans kunne være med den dag, og han blev fanget. Inden de kørte ham til arresten i Aarhus, rensede de ham med en højtryksspuler.
Epidemiologer, professorer i virusepidemier, overlæger ved Statens Seruminstitut og andre specialister er alle chokerede og uforstående over, hvad der sker i byen. De afholder dagligt konferenser i byens Multihus, men når ikke frem til nogle nævneværdige resultater. De kan kun konstatere, at smittetallet stiger over hele verden, men ikke i Hjortshøj, hvor der endnu ikke er fundet en eneste smittet person.
”Alle eksperterne laver en meget udbredt fejl. I deres søgen efter løsninger leder de kun de steder, hvor der er lys. De vover sig ikke ud i mørket, ud i det ukendte, det helt ukendte.” Det kræver livserfaring at turde gøre det, og det er der meget af på Akademiet for Livserfaring, tidligere kaldet Plejehjem Hjortshøj, som ligger i udkanten af byen.
To gange om ugen kan man ved midnat, når byen og de mange fremmede er gået til ro, opleve et forunderligt syn. Tre gamle kvinder og tre gamle mænd triller lydløst i deres kørestole ud ad bagdøren. De fortsætter ad hemmelige stier ned til den store eg ved græsplænen mellem basketboldbanen og fodboldbanen. De placerer sig rundt om egetræet og sidder helt stille i mørket i tyve minutter.
Vinden blæser i egetræets krone, og egetræet siger med dyb stemme: ”God aften, jeg fornemmer, at vi er ved at nå vores mål. Meget tyder på at epidemien har overbevist de fleste mennesker om, at det er en fejl at tro at mennesket står over naturen.
Tiden er kommet til at afsløre, at vi planter og træer også har en bevidsthed, som alle skal respektere.” Enig, lyder seks erfarne stemmer i mørket. Egetræet fortsætter: ”Lad lidelserne være forbi. Vi starter på coronaens afslutning i morgen. En stor tak til Hjortshøjs indbyggere for sammenholdet og samarbejdet med naturen og for at indbyggerne har mærket, at de selv er natur.
Til sidst en særlig tak til jer fra Akademiet for Livserfaring. Ikke mange kender til jeres arbejde. Uden afbrydelser har I hver nat siddet og påkaldt de magter, som vi ikke kan se med det blotte øje, men kun med hjertet. I har ikke ført jer frem med store bevægelser og højsang, I har bare gjort det, fordi I vidste det var nødvendigt for at bekæmpe Coronaen.”
”Selv tak for samarbejdet” siger de seks fra Akademiet, mens de alle dytter med det båthorn de har på deres kørestol. ”lad os dytte en gang mere for Bente som bliver 100 år i dag,” lyder en stemme. De dytter og køre væk i mørket.
Næste dag falder smittetallet over hele verden.
Skrevet af John Ib, Hjortshøj Stationsvej 34